home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 07 Apr 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Pelikaanlezing Virtuele rondleiding

Een virtuele rondleiding over het Binnenhof

 

181108 Binnenhof 600De heer Paul den Hoed geeft tijdens een Pelikaanlezing een virtuele rondleiding over het Binnenhof op donderdag 8 november 2018 van 20:00 uur tot 21:30 uur in de Voorhof, naast de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.

De virtuele rondleiding over het Binnenhof wordt gegeven aan de hand van foto’s en oude prenten van gebouwen, poorten en pleinen. Het Binnenhof is circa 8oo jaar oud en vertegenwoordigt verschillende fases in de vaderlandse politieke geschiedenis. Als je nu over het Binnenhof wandelt, kom je bijvoorbeeld langs de Ridderzaal uit het Graafschap Holland, maar ook langs het stadhouderlijk paleis uit de Republiek der Verenigde Nederlanden. Evenzeer passeer je recentere gebouwen uit het Koninkrijk der Nederlanden, zoals het ministerie van Algemene Zaken. Vanaf eind 19de eeuw werd het Binnenhof de nationale plaats van herinnering van de politiek bij uitstek. Maar er zijn ook tijden geweest dat het Binnenhof amper tot de verbeelding sprak en de gebouwen er leeg bijstonden. Bij zijn presentatie maakt de heer Den Hoed ook gebruik van een 3d presentatie (maker: Prodemos).

De ontwikkeling van het Binnenhof als complex van gebouwen kent een grote mate van continuïteit. Er zijn weliswaar verschillende plannen geweest om het Binnenhof radicaal te veranderen, bijvoorbeeld in 1863 toen kabinetsleider Thorbecke een nieuw paleis wilde laten oprichten voor de Staten-Generaal. Tot uitvoering kwam het echter niet. Een uitzondering is de totstandkoming van het nieuwe Tweede Kamergebouw eind vorige eeuw.

Paul den Hoed (1946), bestuurssocioloog, is in 1995 gepromoveerd op bestuurshistorische en bestuursjuridische thema’s. Hij was lange tijd projectleider bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Na zijn pensionering was hij historisch adviseur bij het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.

De Pelikaanlezing worden georganiseerd door de wijkgemeente Martini van de Protestantse Gemeente van Voorburg om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van € 5,- komt geheel ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.